Založ si blog

Osem detí zamestnancov Slovenských elektrární strávilo nezabudnuteľný turnus v Medzinárodnej škole Rosatom vo Fínsku

Horúce, rozpálené slnko, chladivé more, jemnučký biely piesok, v noci vidno takmer ako vo dne. Eurovízia, semináre, hry, bazén, priateľstvo, vkalajokizdelávanie a vzájomné porozumenie. Toto všetko bolo obsahom dvoch týždňov, ktoré strávilo vo fínskom meste Kalajoki viac než 70 detí z piatich krajín – Slovenska, Česka, Maďarska, Ruska a Fínska.

Od 26. júla do 8. augusta 2017 sa tu konal Medzinárodný mnohojazyčný tábor „Škola Rosatomu“, vzdelávacieho projektu organizovaného ruskou korporáciou pre atómovú energiu Rosatom spolu s agentúrou Rossotrudničestvo. Tábora sa zúčastnilo 8 detí pracovníkov Slovenských elektrární.

„Národné ornamenty“, „Pramene kultúry – naša pamäť“, „Vzdelávací zábavný park“ – to sú len niektoré z workshopov, ktorých sa zúčastnili deti počas tábora. Hodiny tanca „Dance Language“ sa konali v sále, aj pod holým nebom. Deti mali morského vzduchu nadostač – hrali volejbal a futbal, chodili na prechádzky po brehu mora, behali, aktívne sa venovali športu.

Prvé momenty boli pre účastníkov nesmelé, ako to u detí v neznámom prostredí býva. Aj tu im veľmi pomohli prvé súťaže, založené na tradíciách hier z rôznych krajín. Deti museli doslova od prvej minúty tvoriť skupiny, dohadovať sa napriek rozdielu v jazykoch, pomáhať si navzájom, spoločne bojovať o víťazstvo.

Veľmi užitočná bola „Dielňa prvej jazykovej pomoci“.  Počas hodín sa deti s pedagógmi učili komunikovať medzi sebou po rusky, fínsky, maďarsky, česky a slovensky.

Lukáš Herz spomína na tábor takto: „Tábor úplne zodpovedal mojim očakávaniam. Museli sme používať cudzie jazyky, čo mi opäť pripomenulo nevyhnutnosť a dôležitosť ich štúdia. Mali sme skvelý kolektív. Dva týždne úplne stačili na to, aby sme sa skamarátili s novými ľuďmi z iných krajín.“

Na účastníkov obzvlášť zapôsobila súťaž „Eurovízia“, v rámci ktorej deti z rôznych krajín nielen že museli vystúpiť s nejakým tanečným alebo speváckym číslom, ale museli spoločne pripraviť predstavujúci videoklip – všetko ako v skutočnej veľkej Eurovízii.

„Škola Rosatom sa mi veľmi páčila. Veľa sme sa naučili nielen o Fínsku, ale aj o každej krajine, z ktorej boli ostatný účastníci. Každý deň v tábore som si veľmi užívala,“ hovorí Jana Dudášová.

Dva týždne v chladnom, ale slnečnom Fínsku preleteli ako jediný deň. Program bol vymysený tak, že bola vyplnená prakticky každá minúta.

„Tábor vo Fínsku mi dal veľmi zaujímavú skúsenosť, pretože som sa zoznámil s deťmi z piatich krajín. Aby sme sa dohovorili, okrem použitia cudzích jazykov, sme využili aj ruky a nohy. Naskytla sa nám skvelá príležitosť lepšie spoznať iné kultúry, dokonca sme oslavovali Nový rok a Vianoce tak, ako ich oslavujú v rôznych krajinách. Som rád, že mi škola Rosatomu umožnila účasť v tábore a spoznať nových ľudí,“ hovorí František Kúdela a dopĺňa: „Boli tu výborní animátori, ktorí vytvárali skvelú atmosféru. Tábor v Kalajoki je proste super, „очень хорошо“, „the best“!“

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1106x
Priemerná čítanosť článkov: 1106x

Autor blogu

Kategórie

Archív